De Gouden Zandlopers

2019

Amsterdam

Hall of Fame

In 2018 vindt de 13e editie plaats van de Gouden Zandlopers. SInds jaar en dag verzorgt Advocatie deze uitreiking met heel wat winnaars als resultaat. De winnaars van de editie van 2017 hebben we voor u op een rij gezet.

 


De winnaars van 2017

Beste marketingcampagne

Winnaar: Wijn & Stael

In deze categorie waren er wat de jury betreft twee hele serieuze kandidaten: één kantoor dat een lokaal bekende sporter op pad stuurt om in de auto gesprekken te voeren met ‘inspirerende professionals’ en Wijn & Stael dat voor een meer traditioneel reclamespotje heeft gekozen. De jury koos uiteindelijk voor de laatste: Wijn & Stael Advocaten met de reclamecampagne ‘Wat heeft uw zaak nodig?’.
De vier reclamespotjes beginnen allemaal met een advocaat in toga met bef. Dan transformeert de advocaat zich tot ballerina, honkballer, schermer en American Footbal-speler. […] Hoewel de spotjes worden gedeeld via de eigen website en videoposts op LinkedIn, zijn ze kwalitatief goed genoeg voor televisie. Partner Koen Rutten gaf bij het in ontvangst nemen van de prijs aan dat een reclamebureau zijn kantoor aanmoedigde om aan soul searching te doen en uit de comfort zone te stappen. "En dat wordt op deze manier mooi beloond. We waren altijd al een modern kantoor, maar lieten dit nooit zo zien."

    Marketing Award

 


Digitale innovatie

Winnaar:  Allen & Overy

Allen & Overy heeft deze Gouden Zandloper gewonnen vanwege de MarginMatrix, een geavanceerde tool ontwikkeld in samenwerking met Deloitte die het cliënten makkelijker maakt om te gaan met de in 2016 van kracht geworden nieuwe regelgeving in de wereldwijde derivatenmarkt.
De MarginMatrix is weliswaar een internationaal project, beseft de jury, maar toch is het een schoolvoorbeeld van een ‘stipje aan de horizon dat ook inspirerend is voor andere kantoren. […] Het leveren van gestandaardiseerd werk tegen lagere kosten gecombineerd met het aanbieden van hoogwaardig advies, is in dit geval buitengewoon geslaagd.’ "We zochten met Deloitte naar een co-creatieve samenwerking om alle compliance rondom derivaten te automatiseren," zei bij het in ontvangst nemen van de Gouden Zandloper. "We hadden de mazzel dat er intussen wereldwijd veel wet- en regelgeving op het gebied van compliance veranderde."
De jury is zich er terdege van bewust dat de MarginMatrix geen Nederlands project is, en ook dat alleen heel grote, wereldwijd opererende partijen zich dergelijke investeringen kunnen veroorloven. Desalniettemin is het project een schoolvoorbeeld, een ‘stipje aan de horizon dat ook inspirerend is voor andere kantoren’. ‘In een verrassende samenwerking met Deloitte is hier een product ontwikkeld waarbij echt is gedacht in termen van oplossingen voor de cliënt. Het leveren van gestandaardiseerd werk tegen lagere kosten gecombineerd met het aanbieden van hoogwaardig advies, is in dit geval buitengewoon geslaagd,’ aldus de jury.

    Digitale innovatie

 


Jong talent

Winnaar: Nawid Fakiri

Ook in deze categorie ontving de jury veel nominaties. Een aantal genomineerden werden door meerdere collega’s van een kantoor voorgedragen.
De jury heeft na veel discussie gekozen voor een advocaat die niet in het min of meer gespreide bed van een groot advocatenkantoor ligt, maar een advocaat die op jonge leeftijd samen met zijn broer een eigen kantoor in Den Haag is begonnen: Nawid Fakiri (Strafrecht en Arbeidsrecht) van Fakiri & Fakiri Advocaten.

Uit de nominatie: ‘Nawid haalt het uiterste uit zijn werk om zijn cliënten te helpen, neemt geen genoegen met half werk en is oprecht blij als hij zijn cliënten blij ziet. Bovendien is Nawid superbescheiden ondanks al het goede werk dat hij levert en de vele complimenten die hij krijgt van zijn cliënten.’

Wat de jury aanspreekt is het ondernemende karakter van Nawid (hij was eerder ook oprichter van ander juridisch bedrijf), en het feit dat hij naast zijn drukke praktijk buurtbewoners in Den Haag één dag per week voorziet van gratis juridisch advies.

    Young Talent

 


De snelste groeier 2012-2017

Winnaar: SRK Rechtsbijstand

Gemeten over de periode 2012-2017 is SRK Rechtsbijstand de snelste groeier: het kantoor had in 2012 43 advocaten, nu zijn dat er 69. Dat is een groei van 60,5%, goed voor de Gouden Zandloper 2017.Vorig jaar won de rechtsbijstandverzekeraar ook al de Gouden Zandloper voor de snelste groeier qua aantal advocaten.

Op de tweede plaats staat HVG, dat over de periode 2012-2017 een groei realiseerde van 32,2%.

Andere kantoren met forse groeipercentages in de periode 2012-2017 zijn Van Doorne (van 110 naar 144 advocaten, plus 30,9%), Stibbe (van 150 naar 188, plus 25,3%) en Van Benthem & Keulen (van 57 naar 71 advocaten, plus 24,6%). De nummer 1 in de Top 50, De Brauw Blackstone Westbroek, realiseerde in de genoemde periode van vijf jaar een groei van 16,5%, goed voor de achtste positie op de lijst van snelste groeiers.

    Snelste groeier

 


M&A advocaat 

Winnaar: Onno Boerstra van Van Doorne
 

De Gouden Zandloper voor M&A advocaat met de meeste deals ging in 2017 naar Onno Boerstra van Van Doorne. Hij was in 2016 betrokken bij 15 deals, net als de nummer 2 op de lijst, Harmen Holtrop van Loyens & Loeff. De dealwaarde van de deals van Boerstra was met ruim 2 miljard echter verreweg het hoogst, vandaar dat hij met de prijs naar huis gaat.
Boestra adviseerde in 2016 onder meer bij:

  • Overname AudioNova International door Sonova (aan zijde AudioNova, dealwaarde € 830 miljoen)
  • Overname belang in Klaas Puul door H2 Equity Partners (aan zijde Klaas Puul)
  • Management buy-out uitzendbureau Humares (aan zijde management Humares)
    M&A Advocaat

 


M&A kantoor

Winnaar: Allen & Overy

De Gouden Zandlopoer voor het kantoor met de meeste M&A deals ging in 2017 naar Allen & Overy. Het kantoor was in 2016 betrokken bij 74 deals. NatuaDutilh volgt op plaats 2 met 70 deals en Loyens & Loeff op plaats 3 met 64 dealks.
Allen & Overy heeft in 2016 onder meer geadviseerd bij:

  • Overname La Place door Jumbo (aan zijde Jumbo)
  • Overname van DIS door frisdrankbottelaar Refresco Gerber (aan zijde Refresco Gerber, dealwaarde € 72 miljoen)
  • Overname administratieactiviteiten van BlackRock door Aegon (aan zijde Aegon, dealwaarde € 15 miljard) 
  • Fusie tussen Shanks en Van Gansewinkel (aan zijde Van Gansewinkel, dealwaarde € 482 miljoen)
  • Overname BMC door Randstad (aan zijde Randstad, dealwaarde € 65 miljoen)
    M&A Kantoor