De Gouden Zandlopers

4 november 2021

Amsterdam

De Awards

  

De Gouden Zandlopers, al 15 edities de prijs voor het juridisch speelveld. Deze 16e editie hebben we de uitreiking verder vernieuwd en nog meer Awards toegevoegd. 

Bekijk hieronder het overzicht van de negen awards die in 2021 worden uitgereikt.

 

Legal Innovation Award
Wie heeft dé innovatie binnen de juridische dienstverlening op de markt gebracht? Een innovatie die in Nederland ware impact heeft en in één klap van onmisbare meerwaarde is voor de cliënt? Het kan gaan om een verfrissende oplossing voor een lang bestaand juridisch probleem, een spectaculaire efficiencyslag in een werkproces die meer waarde voor de cliënt creëert, vernuftige vormen van legal tech of een concept dat de rechtsgang vereenvoudigt. Het winnende initiatief is boven alles waarde verhogend voor cliënten c.q. legal teams, en past binnen de wereldwijde trend dat zij steeds meer zelf doen.

Legal Design Award
Legal Design is in de afgelopen jaren volledig ingeburgerd geraakt in het juridische landschap. Diverse advocatenkantoren, maar ook overheden en bedrijven maken dankbaar gebruik van de mogelijkheden om inhoudelijk complexe materie zo helder en aantrekkelijk mogelijk visueel weer te geven. Dat gaat inmiddels veel verder dan enkel overzichtelijke infographics voor gebruik door advocaten in de rechtszaal. Overheden zetten legal design in om regelgeving visueel uit te leggen, en ontwikkelaars gebruiken het voor uitleg over het gebruik van juridische tools. De jury kijkt daarom dit jaar uit naar de meest creatieve en heldere legal designs in de breedste zin des woords. 

Innovative Legal Education Award
Een moderne juridische opleiding maakt de aankomende jurist fit for the future. De T-shaped jurist van de 21ste eeuw beschikt immers over veel meer skills dan enkel feilloze kennis van het recht. Deze jurist is tech-savvy, kan projectmatig werken, is volledig Lean en heeft kennis van tech, AI en big data. Welke opleiding, cursus, curriculum of vak levert hieraan de sterkste bijdrage? Dit kan een (onderdeel van een) HBO- of WO-opleiding zijn, een interne opleiding van een advocatenkantoor of onderneming, of nog beter; een samenwerking tussen een opleidingsinstituut en het bedrijfsleven. Als het onderwijs maar bijdraagt aan de transformatie van de juridische dienstverlening.

Oeuvre Award
Werkt er bij u op kantoor iemand waar iedereen naar toe gaat voor advies? Is deze persoon al jaren het toonaangevende gezicht op zijn of haar vakgebied? Heeft deze persoon een duidelijke visie die het juridische landschap heeft gemaakt tot wat het vandaag de dag is? De Oeuvre Award van de Gouden Zandlopers is bestemd voor die doorgewinterde, veelzijdige advocaat of (bedrijfs)jurist met minstens twintig jaar ervaring, die een actieve bedrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het vak en hier een relevante visie op heeft. Vorig jaar werd de Oeuvre Award uitgereikt aan Lilian Gonçalves-Ho Kang You; het jaar ervoor aan Jaap Winter. 

Young Talent Award
Wie is hét jonge juridische talent van Nederland? Dit kan een jonge advocaat of kandidaat-notaris zijn, maar ook een jurist bij de overheid, een docent op een hogeschool of universiteit of een paralegal in het bedrijfsleven. Als deze jurist zich met zijn of haar acties, inzet en initiatieven maar onderscheidt van leeftijdsgenoten. Wie heeft zulke uitzonderlijke prestaties in de juridische dienstverlening neergezet dat we nu al niet om hem of haar heen kunnen?

Legal Counsel Award - sponsored by YER Legal
Langzaam maar zeker verschuift de rol van de moderne bedrijfsjurist binnen organisaties, van brandjes blussen naar meedenken op strategisch niveau. Steeds vaker zit de legal of general counsel aan de bestuurstafel om al in een vroeg stadium mogelijke juridische risico’s in de kiem te smoren. De Gouden Zandlopers-jury is dit jaar op zoek naar de legal counsel die deze vorm van risicomanagement tot in de puntjes beheerst. Wie weet er echt preventief te acteren binnen zijn of haar organisatie, met ook nog eens oog voor maatschappelijk verantwoord ondernemen? 

Access to Justice Award
Het beroep van advocaat of notaris heeft per definitie een maatschappelijk functie. De basis hiervoor is ons rechtsbestel. Maar er zijn vele juristen die zich – vanuit hun functie – extra inzetten voor het maatschappelijk belang. Zij zijn bijvoorbeeld voorvechters op gebied van diversiteit en inclusiviteit binnen en buiten de werkkring. Ze helpen belangeloos mensen of groepen die hier normaal geen budget voor hebben, of ze zijn het boegbeeld van een goed doel. Voor zo’n advocaat, notaris, bedrijfsjurist of overheidsjurist is de Access to Justice Award bedoeld. De voorwaarden zijn breed en niet streng: als iemand vanuit zijn of haar beroep maar een steentje bijdraagt aan de maatschappij.

In-house Legal Team Award
Welk legal team doet echt iets bijzonders binnen de organisatie, en heeft een innovatieve manier van werken geïntroduceerd die aantoonbaar het verschil maakt voor andere business-units? Voor deze nieuwe award zijn organisatie en jury op zoek naar het legal team (minimaal twee personen) dat in dit kader een geslaagde innovatie of project heeft geïntroduceerd, en het succes ervan kan aantonen met behulp van concrete voorbeelden. Zowel collega’s/teamleden als advocaten mogen een in-house legal team nomineren!

Team Spirit Award  - sponsored by Kleos
Jaarlijks hangt de Gouden Zandlopers-jury een award op aan een relevant thema. Werd vorig jaar de Resilience Award uitgereikt aan het initiatief dat de meeste veerkracht toonde in coronatijd, dit jaar is er de Team Spirit Award, bestemd voor het team in advocatuur, notariaat, bedrijfsleven of overheid dat gedurende de coronacrisis onverminderd hecht is blijven samenwerken, ook al werken we massaal vanuit huis. Hoe houd je alle teamleden geïnspireerd en blijf je verbonden met elkaar? Welk team heeft zich op een werkelijk bijzondere manier door deze crisis heen geslagen?